12.5.07

yök gaari

YÖK, kamu kurumlarının herhangi bir üniversite ile yazışmasını yasakladı. Bundan böyle yazılar önce YÖK'e yazılacak, uygun görülürse yazı üniversiteye gönderilecek.

YÖK, Ocak ayında yayınladığı bir genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üniversitelerle yazışmasını yasakladı. Bundan sonra kamu kurum ve kuruluşları herhangi bir üniversiteye yazı yazmak istediğinde önce YÖK'e yazacak, YÖK uygun görürse söz konusu yazıyı ilgili üniversiteye gönderecek. İlgili üniversite de cevabını YÖK üzerinden ilgili kamu kurum ve kuruluşuna gönderecek.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme imzasıyla bütün üniversitelere gönderilen ve öğretim elemanı talebinde bulunan kamu kurumuna yazılan yazıyla, teamül haline gelen uygulama yasaklandı. Eşme 30 Ocak 2007 tarihinde ilgili kamu kurumuna gönderdiği yazıda, "Bakanlığınız ile ilgili konularda üniversitelerimize gönderilecek yazışmaların Başkanlığımız kanalı ile yapılması gerekmektedir" dedi.

Uluslararası bir seminer için Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü'ne bu seminerde konuşma yapması için öğretim elemanı talebinde bulunan kamu kurumuna Rektör Prof. Dr. Ahmet Murat Çakmak imzasıyla talebin reddedildiğini bildiren bir yazı yazıldığı ortaya

çıktı. Rektör Çakmak, kamu kurumuna gönderdiği yazıda, "Söz konusu seminere katılım ile ilgili talebinizde isim belirtilmemesi ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı kanalıyla gönderilmesi halinde değerlendirilebileceği hususunu bilgilerinize saygılarımla arz ederim" dedi.

FİŞLEME İDDİASI

Bu arada bazı önemli kurumların hukuk danışmanlığı ve avukatlığını yapan bir hukuk bürosu yöneticisi, davalar için bilirkişi talebinde bulunduklarında İTÜ dışında hiçbir üniversitenin bilirkişi görevlendirmediğini belirterek, "Üniversitelerin niçin bilirkişi vermediği şimdi anlaşılıyor. Bugüne kadar bunu çözemiyorduk" dedi.

Akademik personel görevlendirilmesi talebine ancak YÖK'ün izniyle karşılık verilmesi "fişleme" korkusuna yol açtı. İddiaya göre, hükümete karşı olan YÖK, hangi kurumun hangi öğretim üyesiyle iş yaptığını bu uygulamasıyla tespit edecek ve ilgili akademik personel hakkında "fişleme dosyası" tutacak.

Hiç yorum yok: