16.5.07

MÜTHİŞ İTİRAF

Robert Fisk'ten müthiş itiraf
15 Mayıs 2007 Salı 23:03
Vatan gazetesi İndipendent'ın dünyaca ünlü yazarı Robert Fisk ile konuştu. Fisk birbirinden ilginç itiraflarda bulundu. İşte o röportajda konuşulan konulardan belli başlıları:

Robert Fisk: Cevabını hâlâ bulamadım. Neden Birinci Dünya Savaşı'nda sizle savaşmak zorunda kaldık. Ne acı bir kayıp... Biz sizi yok etmek istedik. Batılılar sizi yok etmek istedi. Ama siz o kadar cesur, mert ve asker bir milletsiniz ki... Türkiye'nin yok olmayacağını söylediniz. Ve haklıydınız...

Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolünü nasıl görüyorsunuz?

Türkiye'nin rolü büyük ve ilginç. Sizin İsrail ile yakın ilişkileriniz var. Öteki taraftan, askeriniz burada. Ama Türkiye'nin şimdiye kadar bu gücünü Ortadoğu'da kullandığını görmedim. Arap dünyasında size pek sıcak bakmazlar ama etkiniz büyük. Türkiye, kendi kimliği ile uğraşmaktan, iç politikası ile cebelleşmekten Ortadoğu da etkili bir politika yürütme fırsatını elde edemedi. Ortadoğu için bir umut olabilirsiniz. İsrail'e çok şey yaptırabilirsiniz. UNIFOR'daki asker sayınızı artırabilirsiniz...

Türkiye'nin Irak politikası nasıl şekillenecek?

Türkiye Irak'a girecektir. AB tam üyeliğinden önce...

ABD buna ne diyecek?

ABD Irak'tan çekilecek. ...ler'e desteğini de çekecek.

Peki İran'a saldıracak mı?

ABD'nin İran'a girmeyeceğine eminim. Ama bombalamayacağından veya İsrail'e bombalatmayacağından emin değilim. 'Afganistan ve Irak'ta kaybettik. İran'da kazanmalıyız' diye hareket ederse çılgınlık olur. Araplar izin verir mi? Yanıtı zor. İran'a saldırı olursa Ortadoğu darmadağın olur.

Zaten öyle değil mi?

Evet öyle. Biz Ortadoğu'yu her zaman parçalamak istedik. Her zaman haritalar çizdik. Biz batılılar, harita çizmeyi çok severiz. Sünniler, Şiiler, Hıristiyanlar, ...ler için bölgeler icad ederiz. Bunun en acı yanı ise doğunun batıdan hep yardım istemesidir. Biz her zaman doğuya yardım etmek, sözde demokratikleştirmek için gelir, sonra da bir daha çıkmayız.

Hiç yorum yok: